Utrechtse celbioloog en polair meteoroloog benoemd tot KNAW-lid

/ May 12, 2015/ Ice and Climate, IMAU

De KNAW heeft 16 nieuwe leden gekozen, waarvan maar liefst twee van de faculteit Bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht: hoogleraar Celbiologie Anna Akhmanova en hoogleraar Polaire Meteorologie Michiel van den Broeke. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van voordrachten van ‘peers’ binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden, verdeeld over de Afdeling Letterkunde en de Afdeling Natuurkunde. Een lidmaatschap is voor het leven. Op maandag 28 september 2015 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW.

Anna Akhmanova
Anna Akhmanova, sinds 2011 hoogleraar Celbiologie aan de Universiteit Utrecht, is een zeer creatieve onderzoeker op het gebied van de celbiologie van het cytoskelet. Ze gebruikt hypermoderne technieken om in cellen te kijken, vooral naar de beweging van celonderdelen en de infrastructuur van de cel die nodig is voor het transporteren van informatie en bouwstoffen. Als het transport in een cel verstoord raakt, kunnen neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer ontstaan.

Akhmanova’s onderzoek naar de interne organisatie van de cel staat internationaal hoog aangeschreven. Eerder werd zij onder meer verkozen tot lid van de Europese EMBO. Ook honoreerde de European Research Council een onderzoeksvoorstel van Akhmanova en collega prof. Marileen Dogterom met een Synergy Grant van 7,1 miljoen euro.

 

Michiel van den Broeke
Michiel van den Broeke, sinds 2008 hoogleraar Polaire Meteorologie aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt de invloed van het klimaat op de grote ijskappen van Groenland en Antarctica en de gevolgen daarvan voor onder meer de zeespiegel. Hij doet dit door een combinatie van meten en modelleren, waarbij hij op beide fronten belangrijke bijdragen aan het vakgebied levert. Zo introduceerde hij het gebruik van satellietdata en vergrootte hij de kennis van de atmosferische fysica.

Van den Broeke ontving vorig jaar de Louis Agassiz Medal van de European Geosicences voor zijn uitzonderlijke wetenschappelijke bijdrage aan het onderzoek naar de cryosfeer, de gebieden waar water voorkomt in de vorm van sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers.

 

Bron: Universiteit Utrecht