De dynamica van fytoplankton en zeebodempatronen

/ September 16, 2013/ Coastal and Shelf Sea Dynamics, IMAU

Het tijdschrift Het Nieuw Archief voor Wiskunde, een uitgave van het Koninklijk Wiskundig Genootschap, publiceert in september een tweetal artikelen over de dynamica van fytoplankton en zeebodempatronen met Huib de Swart als mede-auteur.

De complexe dynamica van fytoplankton

Screen shot 2013-09-16 at 3.31.16 PMVoor het klimaat is een goed begrip van de fytoplanktondynamica van groot belang. Met behulp van dynamische modellen analyseert een groep wetenschappers waaronder Huib de Swart, IMAU, Universiteit Utrecht, dit gedrag. Een overzicht van verschillende typen modellen wordt gegeven, en het dynamische gedrag wordt geanalyseerd met verschillende technieken.

Klik hier voor het volledige artikel.

 

Dynamica van bodempatronen in ondiepe zeeën

Screen shot 2013-09-16 at 3.28.19 PMHenk Schuttelaars, afdeling Toegepaste Wiskunde, TU Delft en Huib de Swart, IMAU, Universiteit Utrecht doen onderzoek naar de dynamica van bodempatronen in ondiepe zeeën aan de hand van geïdealiseerde modellen. In dit artikel leggen ze uit hoe zulke modellen geformuleerd zijn, en hoe de analyse van de modellen inzicht biedt in het ontstaan van dergelijke patronen.

Klik hier voor het volledige artikel.